tiistai 19. tammikuuta 2016

Indeksiydin 1.11.2015, osa 1 (ETF & indeksirahastot)

Tarkastelen salkkuni indeksi ytimen osissa. Indeksisijoitusten lukumäärä on kasvanut lähes kahteenkymmeneen ja tarkastelu hetkellä niitä oli 17. Sijoituksia on tavallaan hallinnan kannalta liikaa, mutta en halua kasvattaa kustannuksia, jotta ne yhden mukaistuisi. Pyrin samaan merkittävän osan rahoistani indeksisijoituksiin tuottamaan. Nyt ennustellaan laskua ja osinkoa maksavilla indeksisijoituksilla saan uutta sijoitettavaa mielestäni hyviin kohteisiin ja mahdollisuuden muokata salkkuani haluamaani suuntaan näkemykselläni. Osa sijoituksista taas sitten ei maksa osinkoja tuottaa ilman veroa ja niiden osuus nousee tulevaisuudessa suuremmaksi.

Vanguard FTSE Emerging Markets (VWO) on noussut salkkuni suurimmaksi osakesijoitukseksi. Länsimaat ovat kovasti velkaantuneita ja tuotantoa ja teknologiaa on siirtynyt jatkuvasti kehittyviin maihin. Mikä niistä on voittaja on hankala tässä vaiheessa sanoa. Kehittyvät maat ovat voittaneet tuotantolaitoksia uusia sellaisia itselleen ja samalla saaneet teknologiaa. Kuka niihin sitten kehittää jatkoa on hankala sanoa. Vanhaa kehittävät parahiten ne joilla sitä olemassa. VWO on halvin tai halvimpia ETF rahastoja kehittyville markkinoille 0,15% vuotuisilla kuluilla ja se laajasti hajautettu noin tuhannella osakkeilla. Se on myös likvidi ja riittävä vaihto, joten sen voi olettaa selviävän tulevaisuudessa. P/E on 15,2 tätä kirjoitettaessa ja tuotto-odotus tulosten kasvuun 12,9% suhteutettuna on hyvä, kuten myös ROE 18.9%. Suurimpien sijoitusten kärjen miehittää mielenkiintoiset kasvuyhtiöt. Pidän VWO:ta yhtenä houkuttelevimmasta sijoituskohteista tällä hetkellä edelleen. VWO on pärjännyt varsin hyvin viimeisen kolmen vuoden aikana verrattuna muihin kehittyvien markkinoiden ETF:iin verrattuna. Saatan jatkossa kohdentaa kehittyvien markkinoiden sijoituksiani Nordnetin kautta ISharesin Core ETF:n kuukausisijoittamisen kautta. Siinä on mukana kehittyvien maiden pienempiä yhtiöitä.

Seligson&Co:n Top 25 Pharmaceuticals on kohonnut salkkuni toiseksi suurimmaksi osakerahastoksi. Olen hankkinut sitä useamman vuoden ja tuottokehitys on ollut hyvää. Suurimmat ostoni tein lääkeyhtiöihin finanssikriisin jälkeen. Silloin lääkeyhtiöt olivat kohtuullisen pitkään mielestäni edullisia kautta linjan. Tein sekä suoria osakesijoituksia, että sijoituksia tähän rahastoon. Samaan aikaan oli pelkoa lääketeollisuuden patenttien erääntymisestä. Patentit ovat erääntyneet ja lääkeyhtiöt tekevät edelleen tulosta. Arvostustaso on noussut merkittävästi, mutta en ole luopumassa ainakaan tästä sijoituksesta. Rahasto on voittanut indeksinsä kymmenen ja viiden vuoden aikajänteellä. Pienen tappion se on kärsinyt kolmen ja yhden vuoden aikajänteellä. Historiallisesti lääkesektori on ollut parhaiten tuottavia sektoreita. Pidän rahaston indeksiytimessäni.

IShares U.S. Prefferred Stock nousi salkkuni suurimpien sijoitusten joukkoon vähän 2.10.2015 tehdyllä ostolla. Pääsyynä ostolle oli, että rahaston tuottoriski suhde oli parempi kuin Euro alueen yrityslainoissa, joita minulla oli sijoituksena Seligson Euro Corporate Bondin kautta. Euroalueella oli mustia pilviä Volkwagenin päästöskandaalin myötä ja Kreikan rahat on jälleen kerran loppumassa. Tätä kautta Euro alueen riskit ovat kasvamassa. Valtionlaina ongelmat voivat toki laajeta muualle talouteen samoin Euroalueen ongelmat. I Shares Preffered Stock sisältää nimensä mukaan etuoikeutettuja osakkeita. Sen osakkeet eroavat muista siten, että näille osakkeille maksetaan määrätty osinko ennen muita osakkeen omistajia. Mikäli valtiolaina ongelmat alkavat tulla ajankohtaiseksi pidän tätä sijoitusta parempana kuin yrityslainat Euroalueella. Tämän hetkinen osinkotuotto on 5,27%. ETF sisältää 294 osaketta, joten hajautus on kohtuullinen. Noin 70% osakkeista on finanssisektorilla. Rahasto on tuottanut 4,8% viimeinen vuosi ja 17,7% viimeiset kolme vuotta ETF Replayn mukaan dollareissa. Oma tuottoni on ollut parempi johtuen dollarin vahvistumisesta. Volatiliteetti on huomattavan matala 4,8%. ETF:n meno on miellyttänyt minua ja pidän sen näillä näkyminen salkussa. Se tuo mukavaa kuukausittaista kassavirtaa, jota sitten sijoittelen eteenpäin aina uudelleen arvioiden sijoituksiani. ETF:än paino on noussut suureksi, koska osakemarkkinoiden turbulenssi oli odotettavissa. Näillä näkyminen en ole enää lisäämässä tätä sijoitusta vaan tasaiseen sijoitan osinkoja uudelleen.

Neljänneksi suurin osakeindeksisijoitukseni on Vanguard FTSE All-World ex-US ETF (VEU). VEU on kuluiltaan edullinen 0,14% vuodessa ja maksaa osingot ulos neljä kertaa vuodessa. ETF valikoitui aikanaan salkkuuni matalan arvostus tason takia. Arvostus oli matalampi kuin USA:ssa ja kehittyvillä markkinoilla ja rahasto onkin tuottanut paremmin kuin aiemmin mainittu VWO, yllätyksenä se ei ole pärjännyt USA:n markkinoille sijoittavalle VTI:lle. Opetus on ehkä siinä, että USA:n osaamista ei ole syytä aliarvioida. Se on edelleen maailman johtava talous. Toiseksi alhaisilla kustannuksilla pärjää. Tämä oli yksi kriteereistäni miksi ostin VTI ja VEU erikseen, olisihan ollut mahdollista ostaa koko maailman kattavaa Vanguard Total World Stock VT ETF:ää. Vanguard Total International Stock (VXUS) on laajemmin hajautettu 5998 osakkella kuin VEU 2518 osakkeella. Molemmilla on sama kustannus 0.14% vuodessa, joten VXUS olisi ollut järkevämpi hankinta. Jatkossa on tarkoitus hankkia salkkuuni pieniä ja keskisuuria osakkeita sisältäviä ETF:iä. Vaihto ei kustannussyistä todennäköisesti ole kannattavaa. Näillä näkymin holdaan VEU:ta salkussani.

Vanguard Total Stock Market ETF(VTI) on kivunnut neljänneksi suurimmaksi osakeindeksi sijoitukseksi. Alkuperäinen hankintani oli varsin varovainen osto, koska se oli mielestäni ostohetkellä korkeasti arvostettu. Se on sitä edelleen, kuten myös Shiller P/E USA:ssa kymmeneltä vuodelta. Sen perusteella tuotot pitäisi olla matalat. Tämä ETF on vain kerta toisensa jälkeen yllättänyt minut hyvillä tuotoillaan. Siinä on alhaiset kustannukset ja laaja hajautus ja mukaan löytyy pienosakkeet. Tätä rahastoa on tuolla arvostuksella helpompi pitää, tuntuu, että arvostuksen jossain välissä laskettava ja se uskoakseni tapahtuu siinä vaiheessa, kun korot lähtevät nousuun. Tuo hetki on nyt käsillä, mutta USA:n markkina näyttää vahvalta ja tämä on ETF on ollut vertaansa vailla. Aion holdailla ETF:ää ja nautiskella osingoista neljä kertaa vuodessa 0,05% alhaisilla kuluilla saa edustavan otteen USA:n markkinoista. Saatan lisäillä ETF:ää sopivan tilaisuuden tullen.

Suuurimmat ETF:ni kattavat varsin kattavasti eri markkinat ja niissä on pieni näkemyksen otto. Nämä poikkeavat selvästi maailma indeksistä ja samaten S&P500 indeksistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti