perjantai 15. tammikuuta 2016

Dippimuistelmia osa 3

Itse olen aikanaan kirjoitellut muistiin tunnelmia finanssikriisistä jälkikäteen. Ensimmäiset osat olen esittänyt aiemmin: Dippimuistelmia ja Dippimuistelmia osa 2. Nyt tuntuu oikealta ajalta muistella tilannetta ja tarkastella omaa tilannetta. Kirjoitin laskutrendin alkamisesta ja S&P500 indeksin 50 päivän liukuva keskiarvon on jälleen 200 päivän liukuvan keskiarvon alapuolella pienen kurkkauksen jälkeen.

1) Alkoiko syöksy yllättäen niin, että ette osanneet
mitenkään varautua siihen?

Finanssikriisi:

Alkuvaiheessa laskua jo odotti. Nousua oli jatkunut pitkään ja monet manasi jo laskukautta. Tulokset ohjasivat pörssin suuntaa toiseen suuntaan. Laskun käynnisti Bern&Stearnsin kaatuminen. Se tapahtui yllättäen, vaikka sitä jo huhuiltiin jo kuukausia. Tuntui, että homma klaarataan. Rokalla oli legendaarinen ketju Kontratievista. Bearsin kaatumisen jälkeen tuntui, että toteutui ja sitten, että alkaa olla ostopaikka piakkoin. Lehman Brothersin kaatuminen sitten sai aikaan uuden aallon. Sitten alkoi tuntumaan, että kurssi vain laskee ja laskee. Molempien investointipankkien kaatuminen oli hyvin samantapainen kuin tilanne tänään. Kurssit tippui äkisti ilman syytä. Päivä tai pari sen jälkeen ilmoitettiin pankin kaatuneen.

Nykyinen tilanne

Tällä kertaa laskua on osannut odotella. Velkaantuminen on korkealla ja talouden mittarit ovat aika negatiivisiä. Kiinan kasvun hiipuminen oli viimeinen sykäys. Nyt kaikki indeksit ovat 200 päivän alapuolella.

2) Mitä mietitte syöksyn kiihtyessä?

Finanssikriisi.

Myöhäistä myydä, pitää odottaa laskun päättymiseen. Mietin myös rahajärjestelmän kaatumista ja turha pitää silloin myöskään käteistä. Raaka-aineet ei maksa osinkoa, nekään ei tuntuneet hyviltä sijoituksilta. Oma talous alkoi kiristyä kovan inflaation ja korkojen nousun takia. Pitkä korko ei tuntunut hyvältä sijoitukselta koron nousun takia. Nalle mainitsi pitkän koron olevan hyvä sijoitus Sammolle. Sijoitin itse myös pitkään korkoon, miinus merkkisesti, mutta vähemmän kuin osakkeet. Lyhyen koron rahastot myös dyykkasi. Mikään ei ollut hyvä sijoitus.

Nykyinen tilanne:
Tuntuu, että syöksy on alkutekijöissä, voisi olla aika myydä.

3) Mitä ratkaisuja teitte ja missä vaiheessa?


Finanssikriisi

Ostelin isommista dipeistä varovaisesti. Dippejä tuli monta ja salkku valui pahemmin ja pahemmin miinukselle. Aloin myydä riskisimpiä sijoituksia ja ostamaan "vakaita suuria yrityksiä". Laskin Suomi ja Venäjä painoa. Itä-Eurooppa sijoitusten myynti oli pahin virheeni. 70 % miinuksella ja seuraava vuosi yli 100% plussalle. Tein parhaat ostoni 4.3. Tämän jälkeen kurssi alkoi kohota ja ostodippi paikkoja ei tullut muutamaan kuukauteen. En ostanut Heinäkuussa dipissä, olin lomalla.

Nykyinen tilanne:

Olen myynyt satelliittisijoituksista pieniä eriä ja ostellut dipeistä. Nykyisellään minulla käteistä vähän. Olen suunnitellut siirtäväni korkosijoituksia osakkeisiin laskun mahdollisesti kiihtyessä. Suuriosa rahoistani kiinni sijoituksissa, koska käteisen tuotto on huono.

4) Jos kantti kestää, voitte kertoa myös Valtasiko epätoivo mielen?

Finassikriisi:

Osakkeiden arvotus tuntui huiman halvalta, mutta suunta tuntui olevan alas. Harkitsin kovien osinko-osakkeiden ostoa, mutta rohkeutta puuttui. Nallelle naureskeltiin tammikuussa, kun hän sanoi USA:n kääntyvän kesään mennessä. Buffett osteli Goldmania ja Kauppalehden palstalaiset sanoi, että helppo ostella etuoikeutettuja osakkeita. Kukaan ei uskaltanut peesata. Buffetin ostot tuntui jälkeenpäin käännekohdalta koko kriisiin. Hän oli se joka palautti uskon USA:n investointi pankkisektoriin. Jos Buffet satsaa Goldmaniin, niin ei se nurin mene.

5) Miten ja millä tavoin kurssi sitten oikeni? Mitä
merkkejä ja enteitä siitä oli?

Finanssikriisi

Kurssi kääntyy siten, että siitä ei ole enteitä. Vaihto käy vähäiseksi, tulee pieniä nousupäiviä pienellä vaihdolla ja laskua pienellä vaihdolla. Pörssissä ei oikein tapahdu mitään. Nousu päiviä vaan alkaa olla enemmän kuin laskupäiviä ja laskupäivät seuraa nousuja, mutta ne odotuksia hivenen pienempiä.

Nykyinen tilanne:

Volatiliteetti on suurta, laskua retostellaan mediassa ja ennustellaan suurta romahdusta.

 6) Ostitteko heti osakkeita lisää kurssien alettua
nousta vai katselitteko ensin rauhassa?

En uskaltanut ja sääntöjeni mukaisia dippejä ei tullut. Tein viimeiset ostot 4.3, kun 9.3 oli pohja.

7) Osasitteko varautua nykyiseen kurssisyöksyyn? Jos
osasitte, missä vaiheessa havahduitte tekemään
ratkaisuja?

Finanssikriisi:

Olen myynyt "pelisalkkuni" sijoituksia niiden 50 päivän liukuvan leikatessa 200 pv:n liukuvan. Myin noin 60% sijoituksista jo loput jätin, "jos olen väärässä”. Panin osan rahoista 3 kk määräaikaiselle tilille. Alan jo kärkkyä hyviä osingon ETF:stä vuoden vaihteessa sekä pohjoismaisista osakkeista vuoden vaihteen jälkeen. Yleensä laskumarkkina kestää yli 1,5 vuotta. Nykinen alkoi jossain huhti-toukokuussa, jos tämä sellaiseksi luokitellaan. Ensikevään osingoilla pitäisi päästä hyville ostopaikoille seuraavana kesänä.  Fakta on, että en tiedä onko nyt laskumarkkina vai korjausliike, ankä kuinka kauan se kestää. Kahden laskupäivänä aikana olen nähnyt, että esimerkkinä Pohjola ja Orion jauhaa rahaa osakkeen omistajilleen.

Nykyinen tilanne:

Nostin korkopainoa noin puolivuotta sitten ja lisäksi sijoitin etuoikeutettujen osakkeiden ETF:ään. Ajoitus oli kohtuullisen onnistunut, tosin korkosijoitustani High Yield Bond on laskenut lähes osakemarkkinoiden tahtia. Dollari on vahvistunut odotuksieni mukaan ja osingot ovat olleet sitä kautta hyvät. Etuoikeutetut osakkeet kuukausittaisella osingon maksulla on ollut parempi sijoitus. Euroalueen yrityslainojen myynti ja vaihtodollaripohjaiseen etuoikeutettujen osakkeiden ETF:ään oli tässä vaiheessa onnistunut ratkaisu. Sieltä tulee hyvää osinkoa pikkuhiljaa uudelleen sijoitettavaksi.

Osakepaino tuntuu tällä hetkellä korkehkolta, mutta tulevaa on hankala ennustaa. Arvostukset on kohtuullisen keskimääräisiä. Mielestäni nyt kannattaa tehdä valikoituja ostoja hätäilemättä. Käteistä on tulossa osinkokaudelta.  

Muita kirjoituksia aiheeseen liittyviä kirjoituksia: 
Markkinoiden suunnannäyttäjä?
Laskutrendi on alkanut?

2 kommenttia:

  1. Hyviä reflektioita!

    Itse en aio myydä mitään, mutta ostoksia pitkästä aikaa sitten enemmän. Käteiskassasta on jäljellä 8000, jonka mielellään laittaisin menemään halpeneviin osakkeisiin ja indekseihin :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos. Aikalailla samoilla linjoilla itse, en ole suuremmin myymässä, tosin salkun tarkastelun myötä tietyt osakkeet on kategorioitu heikommiksi ja niistä olen valmis luopumaan. Osa verotekinsiä syitä, tappiot on hyödyksi verotuksessa. Pitää yrittää parantaa salkkua kokoajan. Toisaalta kulut pitäsi yrittää pitää alhaalla.

    Tässä on mielenkiintoinen tunnelma. Ilmettelee tiettyjen yhtiöiden kurssilaskua ajatelleen osinkoja. Yhtäläisyyksiä kirjoituksissa mainittun pohjaan. Toisaalta laskua ei ole kestänyt kovin pitkään. Yhteenvetona voi sanoa, että tulevaisuutta on hankala ennustaa. Suunnitelma on valmiina, hankalin asia on pysyä suunnitelmassa.

    VastaaPoista