tiistai 14. maaliskuuta 2017

Kirja-arvostelu, Mika Hyttinen: Luovu ajoittamisesta tuplaa tuottosi

Luettuna nyt Mika Hyttisen kirja luovu ajoittamisesta. Kirjasta käytiin varsin runsaasti keskustelua ajoittamisesta kirjan ilmestyessä Hyttisen ja muutamien muiden kesken, sillä arvonmääritys ja odottaminen on tietyllä tavalla ajateltuna ajoittamista ei ehkä suoraan siitä luopumista. Hyttinen hakee kirjan nimellä ajattelu tapaa ettei yritetä arvata osakkeen pohjia vaan ostella lisää kurssin mahdollisesti tippuessa.

Pidän itse kovasti Hyttisen Buffettmaisesta ajattelusta sijoittaa bisnekseen ja kirjan alussa on hyvin analysoitu Marimekkoa. Tämän lisäksi siellä erinomaisia pätkiä muutamista muista yhtiöistä mm. Whole Sale Foods ja lisäksi muutamilla ajatuksilla käsitelty Svenska Handelsbankenia, jonka käsittelyä on muuten vältelty, koska yhtiö käytiin läpi Hyttisen edellisessä kirjassa Vaurastu kuin Warren Buffet. Lisäksi pieni otoksia IBM:stä. Nämä on erittäin ajatuksia herättävä kirjoituksia ja helposti tekee mieli sijoittaa siltä istumalta, oikeastaan Marimekko oli ainoa, joka sai minut empimään. Aika harvassa sijoituskirjassa mennään taseen ja rahavirtojen tarkasteluun.

Neljä ensimmäistä kappaletta oli erinomaista settiä, Mika Hyttinen on keksinyt nerokkaan tavan arvioida Indeksin tasoa sovittamalla käyrän Seligson Suomi indeksiin ja lisäämällä keskimääräisen 7,1% tuoton. Kun arvo sovitteen ala puolella indeksi on halpa ja yläpuolella kallis. Tuotto-odotus on varovainen, joten malli pitäisi taata kohtuullisen hyvä tuotto.


Neljän ensimmäisen kappaleen jälkeen kirjassa käsiteltiin aika paljon asiantuntijoiden kommentteja erilaisiin tilanteisiin. Oman osansa saivat LähiTapiolan Jari Järvinen, sijoituskirjailija Seppo Saario ja Kim Lindström. Parasta antia olivat Hyttisen omat kommentit ”lehteen” markkinatilanteesta asiantuntijoiden kommenttien sijaan. Tämä valaisi aika hyvin tunnetilan vääristyneisyyttä.  Minulle jäi kuitenkin osista hiukan ristiriitainen tunnelma. Kappaleessa hyvä neuvo todettiin Momentumin ja ajoituksen toimivan ja muu oli siitä vastaan. Mieleeni tuli Saarion kirja, jossa samanlainen tilanne. Opetus on se, että kukaan ei tiedä mitä kursseille tapahtuu ja erilaisilla ajatustavoilla pärjää. Kappaleessa 6 käsitelty riski, poikkeaa kovasti valtamediassa käsitellyssä mielestäni erittäin hyvin esitetty. Sijoituksen vaihtelu ei ole riski vaan se, että ostosta saa myöhemmin halvemmalla ja myymällä ei saa omiaan. Käytännössä ei ole mitään merkitystä, jo sijoitus tipahtaa hetkellisesti 4%, jos se pörssi päivän päätyttyä plussalla salkussa.

Toinen asia joka herätti ristiriitaisuutta oli hajautus. Kirjassa suositeltiin keskittymään tiettyihin yhtiöihin, mutta toisaalta sanottiin indeksisijoituksen olevan useimmille paras sijoitus. Seligson Suomi indeksisijoitus soti oikeastaan vastaan kirjan muuta sanomaa ajoittamalla tähän pääsee hyvään sijoitukseen. Kirjan lopussa sitten käytiin hyvin esimerkein läpi sijoituksia seniorille ja lapselle. Kun vielä tarkistelee kappaleen Rahastobisnes ja kirjan lopun tuotot ja eläkeyhtiöiden tuotot pääsee varmasti johtopäätökseen, että ammattilaisiin ei kannata uskoa. Jokainen vastaa omista sijoituksistaan, pitää uskaltaa kulkea vastavirtaan.


Tähän tuli tuotua esille ristiriitaisuudet kirjassa ja omasta mielestäni tämä on sijoituskirjassa rikkaus. Rahoitusteoria menee siinä pieleen, että kaikilla ei ole sama sijoitusaika eikä tuotto-odotus, joka johtaa hyvin erilaiseen ajatteluun tilanteesta. Joku sijoittaa indeksiin ja joku yksittäiseen osakkeeseen. Joku katsoo fundamentteja ja joku momentumia. Tässä kirjassa ei puhuttu volatiliteetistä eikä kesimääräisistä tuotto-odotuksista. Se toi asioita esille eri kannoilta. Minusta erittäin ajatuksia herättävä kirja ja suosittelen lukemaan. Hyvin valitut sijoitukset yhdistettynä indeksiin on varmasti hyvä sijoitus.

Kirjakauppa netissä Adlibris.com *

2 kommenttia:

 1. Itsekkin olen juuri kirjoitellut kirja-arvostelua kyseisestä kirjasta. Pitää lykätä julkaisua jonkin aikaa, että ei ihan heti perään tule toista.

  Ristiriita rahastoon ajoittamalla tulee mahdollisesti siitä, että Hyttinen suosittelee sijoittamaan rahastoihin silloin kun ne laskevat. Eli periaatteessa ajoittamaan, mutta ero normaaliin ajoittamiseen syntyy siitä, että et pyri löytämään pohjaa vaan pyrit ostamaan halvalla. Indeksit ovat suhteellisen turvallisia joten voit leikkiä ajoittamisella ja kokeilla onneasi, lopputulos on aina positiivinen enemmän tai vähemmän kuhan horisontti on pitkä. Lisäksi joissain tapauksissa on helppo nähdä, että nyt indeksi on selvästi alempana kuin esim. viime vuonna. Silloin Hyttinen suosittelisi sijoittamaan. Mutta hän myös sanoo, että kaikkea ei kannata sijoittaa kerralla, juuri tämän ajoittamisen ongelman takia.

  Mitä hajauttamiseen tulee, niin Hyttinen suosittelee, että ei hajauteta hajauttamisen takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu näin Hyttinen kehoittaa tekemään ja mainitsee kirjassa, että jotkut odottaa, että kurssi lähtee nousuun eikä pidä sitä huonona. Oma tapansa hänellä on yleensä ostaa laskuun.

   Nuo aiemmmat kirjoittelut ajoituksesta saivat minut lukemaan kirjan ajatuksella ja se tapahtui aika hitaasti. Minusta kirja antoi paljon ajateltavaa ja hyviä ohjeita. Kirjoituksessani ei ole sanottu, mutta Hyttinen varsin selväsanaisesti kehoitti pitämään sijoitukset ja välttämään myyntiä.

   Poista