keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Ajatuksia osinkoaristokraateista

Osinkoaristokraatti on 25 vuotta osinkoja korottanut yhtiö, joka osingon korotuksillaan osoittanut, että sillä hyvin tuottava kasvava bisnes, joka ei sido liikaa pääomia. Sillä on kaikki edellytykset jatkaa hyvää menestystä ellei mikään muutu. Mutta hyville bisneksille haluaa useat ja kilpailulla on tapana kiristyä. Edelleen yhtiö on osoittanut, että se pystyy vastaamaan kilpailun haasteisiin.

Osinkoaristokraatti on status. AT&T on osinkoaristokraatti, mutta Apple ei ole, sillä ei ole 25 vuoden osingon korotusputkea. Applen bisnes on luistanut noin 10 vuotta. Yhtiön kassavirta on vahva ja osingonmaksusuhde alhainen, joten sillä on edellytyksiä jatkaa osinkojen korotuksia pitkään, jos bisnes luistaa entiseen malliin. Yhtiöllä on hinnoitteluvoimaa, se pystyy myymään tuotteita korkealla hinnalla ja samaan hyvää katetta verrattuna kilpailijoihin. Nämä ominaisuuksia joita osinkoaristokraateilta löytyy ja tämä syy miksi Applesta niiden yhteydessä puhutaan.

Sijoittaminen on täynnä ristiriitaisuuksia. Suomalainen keskittyy sijoituksissaan helposti Suomeen ja pohjoismaihin. Nordnetin Super rahastot on erittäin suositeltu sijoitus alhaisten kulujen vuoksi. Superrahastoissa ei ole yhtään osinkoaristokraattia tietääkseni. Osinkoaristokraatti on status jonka saa, kun nostaa osinkoa 25 vuotta yhtä mittaa ja euroopassa rajana on pidetty huomattavasti alempaa 10 vuotta. Kun osinko kasvaa, nousee kurssi perässä ennen pitkää. Jos sijoitat osinkoa nostavaan sijoitukseen joka vuosi osingot uudelleen nousu käyrä osingoissa ei suora vaan paraabeli eli tuotot alkavat nousta pidemmässä juoksussa potenssiin. Tallaisesta sijoituksesta  kannattaa maksaa vähän enemmän.
Yksi salkkuni osinkoaristokraateista on Coca Cola, joka on pitkään ollut Warren Buffettin suurin sijoitus. Se on osinkoaristokraatti jolla on 25 osingon korotusputki itse asiassa 54 vuotta, joten se myös Dividend King joka nimitys  50 vuoden osingon korotusputken omaavalle yhtiölle. Buffett on aloittanut Coca Colan ostot 30 vuotta sitten mielestään edullisella arvostus tasolla vuonna 1987. Silloin Coca ei ollut osinkoaristokraatti, mutta tuli pian sellaiseksi ja Buffet jatkoi ostojaan. Onko Coca Cola nyt hyvä sijoitus? En tiedä, mutta on alettu keskustella pystyykö yhtiö yhä nostamaan osinkoa, koska osingon osuus tuloksesta on noussut kohtuullisen korkealle. Yhtiöllä on edelleen valtava etu puolellaan, kaikki sanovat haluavansa juoda kokista halutessaan ko. mustaa juomaa. Et tilaa Mäkkärissä S-ryhmän Rainbow colaa tai vastaavaa Pirkkacolaa. Sama kaupassa, otat Cokis pullon käteen, vaikka Sateenkaarikola tai Pirkkacola on halvempaa. Sitten päästään takaisin osinkoaristokraattiin. Pepsillä on hyvin samankaltainen osingon korotusputki kuin Coca Colalla. Se viime vuodet tainnut korottaa osinkoaan ripeämmin. Sen bisnes on hyvin samantyylinen kuin Coca Colalla ja sillä samalainen vahvuus kuin Coca Colalla. Ne vaihtoehdot mitä ostetaan tai pyydetään Mäccärissä ovat Cokis tai Pepsi. Pepsillä tosin on paljon snäcksejä nykyään ja niissä brändejä. Kysymys kuuluu, kumpi parempi sijoitus Coca Cola vai Pepsi. Moni veikkaa Pepsin perään, jolla korkeampi osinko ja nostellut osinkoaan ripeämmin ja on alhaisempi osingonmaksu suhde. Coca Colan hintaan nostaa osinkoardistorkraatti status ja Buffett sijoitus. Mielestäni nämä riskejä. statuksen voi menettää olemalla korottamatta osinkoa ja Buffett voi myydä Coca Cola sijoituksen. Tosin uskon ennemmin kaverin jättävän tämän maailman kuin myyvän sijoituksen. Kurssille merkittävin tekijä voi olla sitten yksi välistä jäävä korotus, joka voi johtua yhdestä liian ripeästä nostosta. Tekeekö tämä huonon yhtiöstä sijoituksen?


Loppusummauksena voidaan todeta osinkoaristokraatilla olevan pitkäaikainen näyttö hyvästä bisneksestä ja kilpailukyvystä ja pitkäjänteisestä yhtiön johdosta. Erinomaisia yhtiöitä joihin verrattavia ei juuri pohjoismaista löydy, muutamia sitä lähellä olevia, mm H&M, Sampo, Kone ja Svenska Handelsbanken muutamia mainitakseni. Toisaalta osinkoaristokraattistatus on ylimääräinen riski, koska statuksen voi menettää helposti ja pitäminen on vaikeaa. Mielestäni ei ole tieteellistä näyttöä näiden paremmasta sijoitustuotosta. Asiasta voisi hyötyä hankkimalla 22-24 vuotta osinkoaan nostaneita yrityksiä joiden epäilee saavaan statuksen. Se yleensä nostaa yhtiön arvostusta. Mikäli löydät näitä yhtiöitä, kerro niistä minulle :). Mielestäni kannattaa enemmän keskittyä miettimään mitkä yhtiöt pystyvät nostamaan osinkoa ja miksi kuin metsästää osinkoaristokraatteja.

Edit: Poistettu Pepsin virheellinen tieto ettei nostanut osinkoaan.

8 kommenttia:

  1. Mäkkärillä saa tietääkseni vain Coca-Colaa. Näillä kahdella onkin kova kilpailu diileistä eri ketjujen välillä. Tässä muutaman vuoden vanhaa tietoa:
    http://www.businessinsider.com/restaurants-that-serve-coke-vs-pepsi-2013-12?r=US&IR=T&IR=T

    VastaaPoista
  2. Joo näin hommat menee, ketjuilla on soppari, mutta kun pikku vesseli menee sitten vaikka reiskan grillille niin hän tilaa juomaksi kokista tai pepsiä.

    Kiitokset kommentista

    VastaaPoista
  3. Eihän HM:stä mitään osinkoaristkraattia ole tällä tahdilla tulossa kun osinko pysyi taas samassa 9,75 kruunussa.

    VastaaPoista
  4. Joo, HM ei ole nostanut osinkoa viime aikoina, mutta ei ole myöskään laskenut. Sillä pitkä putki ettei osinko laske ts. koeteltu bisnes.

    Joskus katselin sitä Euroopan osinkoaristokraatti listaa ja ei sieltä montaa pohjoismaista löytynyt. Fiskars taisi olla Suomalaisista, mutta yrityskaupat ja sitä kautta poukkoileva osinko ei minusta oikein sovi vertailuun tähän yhteyteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raisio on eurooppalainen kraatti, jo 10 vuotta takana osingonkorotuksia!

      Poista
  5. Itsellä Raisosta tulee mieleen käänneyhtiö, eräs lähipiirissä omistaa yhitötä ja muistan vielä, kun osakkeesta juteltiin. Siinä pohdiskeltiin, että pitäisikö huono sijoitus myydä tappiolla. Hyvää osinkoa totesi omistaja itsekkin silloinkin maksavan ja kehotin pitämään.

    Tämä koko tarina pohjautui Benecoliin ja hypättiin väärrään aikaan yhtiön mukaan. Itselle jäi kuva kuva, ettei yhtiö osannut oikein hyödyntää hyvää keksintöä bisneksessään. Varmaan se lopulta rahastettiin ihan OK. Minusta potentiaalia olisi paljon parempaan, kun katsoo miten ikä ihmiset syö statiini läkkeeitä ja söivät menneinä aikoina. Tästä syystä yhtiön johdosta/ myyntiosaamisesta ei jäänyt oikein hyvä kuva. Jospa se nykyisellään kohentunut.

    VastaaPoista
  6. Pistää miettimään, että kuinka pahasti tälläinen osinkoaristokraatti romahtaa kun se romahtaa. En usko, että mikään yritys voi tuottaa hyvin positiivista tulosta ikuisuuden ja jos osinkoa maksetaan kumminkin yhtä paljon vaikka yrityksellä olisi huono vuosi tai pari niin onko se tervettä?

    VastaaPoista
  7. Helpolla 20% saattaa tipahtaa, kun shorttarit usein haistaa tilanteen ja saattaa syntyä pieni myyntipaniikki. Itsellä kokemusta Pitney Bowesista. Yhtiö korotteli osinkoa ja osti raivoisasti omia osakkeita, kun shorttarit iski. Pidemmän päälle kassavarat alkoi loppumaan ja lopulta rommasi 40%. Siinä otin takkiin, jotain juttua löytyy blogista. Toisessa Eli Lilly ei pystynyt nostamaan osinkoa vaan se pysyi samana. Kurssirommasi muistista noin 20%. Ihmettlin aikani hyviä tunnuslukuja ja sitten ostin, ei tarvinnut katua, sain ostoilleni 6% osinkotuottoa 4-5 vuotta.

    VastaaPoista