tiistai 20. kesäkuuta 2017

Vieraskynä: Korkoa korolle ilmiö joukkorahoituksessa

Alustus

Sain yhteistyötarjouksen Fellow Financelta. Olin tyyväinen sadessani tarjouksen nimenomaan Fellow Finance on osa Taaleria, kuten analyysistäni käy ilmi. Tässä yksi esimerkki Taalerin muista liiketoiminnoista. Korkosijoitusten tuotto-odotukset ovat nykyään ennätysalhaalla, joten olen itse pohtinut vaihtoehtoisia sijoituksia. Näistä on blogikirjoitusten perusteella saatu jopa 10-20% tuottoja. Tässäpä sitten kirjoitus asiasta ja ajatusmalli, joka on pyörinyt myös omassa mielessäni.

Vieraskynä:


Kuten yleisiin hyviin tapoihin näyttää kuuluvan, aloitetaan korkoa korolle ilmiöstä kertova kirjoitus Albert Einsteinin siteerauksella: ”Korkoa korolle on maailman kahdeksas ihme. Joka sitä ymmärtää tienaa sen; joka ei ymmärrä sitä, maksaa sen”. Korkoa korolle ilmiöstä on kirjoitettu paljon sijoituspiireissä ja näin ollen aihe on varmasti suurimmalle osalle lukijoista tuttu. Tiivistäen kyseessä on ilmiö, jossa sijoittaja sijoittaa jatkuvasti saamansa korkotuoton uudelleen. On tärkeätä sisäistää, että tällöin korkoa ei synny pelkästään alkuperäiselle pääomalle, vaan myös korot alkavat itsessään kerryttää korkoa – ilmiöstä käytetäänkin nimeä korkoa korolle. Keskeistä ilmiössä on aika. Aluksi korkoa korolle vaikutus on maltillinen. Kuitenkin pitkällä aikavälillä tarkasteltuna ilmiön vaikutus on huomattava. Yleistäen todettuna ajalla on tärkeämpi rooli korkoa korolle ilmiössä kuin itse alkuperäisellä alkupääoman määrällä. Internet on täynnä erilaisia korkolaskureita, joilla voidaan kätevästi huomata ajan vaikutus sijoituksen lopputulemaan.

Joukkorahoitus eli sijoittaminen vertais- ja yrityslainoihin on yksi mahdollinen sijoitusmuoto, jossa sijoittaja pääsee nauttimaan korkoa korolle ilmiöstä. Vertaislainaus eli peer-to-peer lending on yksi joukkorahoituksen muodoista, jossa useat tahot lainaavat pieniä summia rahaa hakevalle hänen tarvitsemansa lainamäärän. Joukkorahoittaminen ja vertaislaina ovat kasvaneet viimeisten vuosien aikana nopeasti ja onkin tänä päivän maailmanlaajuisesti tunnettu lainaamisen ja sijoittamisen muoto. Esimerkiksi yhdysvaltalaiset palveluntarjoajat Lending Club ja Ondeck ylittivät vuonna 201​6 ​24 miljardin dollarin rajapyykin myönnettyjen luottojen määrässä. Pohjoismaiden suurin toimija, joka tarjoaa mahdollisuutta sijoittaa vertaislainoihin tai yrityslainoihin, on suomalainen Fellow Finance. Vuonna 2013 perustetun Fellow Financen kautta sijoittajat ovat sijoittaneet jo yli 130 miljoonan euron edestä vertais- ja yrityslainoihin.

Joukkorahoituksessa korkoa korolle ilmiö tarkoittaa sitä, että kuukausittain saadut korkotuotot ja lainan lyhennykset sijoitetaan jatkuvasti uusiin lainoihin. Kuukausittain saatavat tuotot mahdollistavat sen, että sijoittaja pääsee suhteellisen rivakasti kiinni korkoa korolle ilmiöön. Esimerkiksi sijoittamalla vertais- ja yrityslainoihin 200€ kuukaudessa 10% vuosituotto-odotuksella säästösumma kasvaa 10 vuodessa yli 40.000 euroon, vaikka sijoittajan sijoittamat kuukausisäästöt ovat yhteensä vain 24.000€. Vastaavat summat 20 vuoden säästöajalla ovatkin jo 144.662 euroa 48.000€ sijoitussummalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti