torstai 11. heinäkuuta 2013

Tapahtumia kesäkuussaOlen käynyt erittäin aktiivisesti kauppaa kesäkuussa. Toisaalta olen tyytyväinen, koska olen samalla saanut siivottua salkustani mielestäni huonoja sijoituksia poissa tai ne olevat vaihtuneet tulevaisuuden odotuksilta parempiin.

Kesäkuun alussa lisäsin Outoteciä jälkeenpäin ajateltuna liian aikaisin 3.6 hintaan 10,16 €. Yhtiölle odotellaan selvästi heikompaa tulevaisuutta ja shorttaus prosentit ovat sen mukaiset. Ilmassa on monia raaka-aineelle epäedullisia merkkejä. Talous on selvästi hiljentynyt Kiinassa, Australian dollari on heikentynyt huomattavasti, jota voidaan pitää merkkinä raaka-aine buumin heikentymisestä. Viimeisenä on uutisoitu kullan paniikki myynti. Jos tilanne jatkuu samanlaisena, se näkyy Outotecin tilaus kannassa. Outotecin asiakkaat eivät kuitenkaan ole ainoastaan kaivokset vaan asiakkaita löytyy energia alalta ja huolto bisneksestä. Minua houkuttaa erityisesti Outotecin korkea osinko, jos se pysyy samana niin yli 10%, mikäli pysyy samanlaisena. Kassa tarjoaa mahdollisuuden osingon kasvattamiseen ja yhtiö edelleen näyttää rekrytoivan porukkaa. Markkinoiden ja johdon näkemykset ovat ainakin tällä hetkellä ristiriidassa. Tämän johdosta rohkenin lisätä Outotecia 20.6 hintaan 9,28€. Jälleen yhtiötä olisi saanut edelleen halvemmalla. Seuraan tilannetta yhtiön kohdalla edelleen.


Olen ostellut useampaan otteeseen eri rahastoja. Aloitin ostot 11.6 LähiTapiola Aasia Tyyneenmereen 11.6 hintaan 10,815€. Smana päivänä merkitsin Seligson Pharos hintaan 16,235€ ja Seligson Global Top Pharmaa hintaan 16,229 €. Tätä seurasi merkinnät 12.6 Seligson Russian Properityyn hintaan 82,590€ ja Seligson Kehittyviin markkinoihin 8,975. Tein uuden isomman merkinnän Seligson Russian Prosperityyn 17.6 hintaan 83,874. Keinotteluni näyttää tässä vaiheessa onnistuneen, kun myin Russian Properityä pois toukokuussa hintaan 89,690 ja lisäsin korko painoa. Korkosijoitukseni ovat toki tulleet alapäin, mutta ovat nyt myöhemmin Heinäkuussa olleet mukavasti euromääräisesti nousussa.
  
Salkussani tapahtui runsaasti lisää 17.6. Myin hiukan pois Tapiola Kassakorkoa ja sijoitin rahat parempiin tuotto odotuksiin. Myin poissa myös LähiTapiola maailma yhdistelmärahastoa, joka nosti hallinnointi palkkioitaan jonkin aikaa sitten huomattavasti. Olen reagoinut erityisesti yhdistelmä rahastojen koviin korotuksiin jaloillani. Sijoitin rahoja Seligson Euroopa Indeksi rahastoon, Seligson Euro Corporate Bondiin ja Seligson Euro Obligaatioon.

Myin pois myös spekulatiivisesti nouseen Nokian omistukseni hintaan 2,79€, jälkeenpäin ajateltuna liian aikaisin. Suhtaudun Nokiaan kykyyn parantaa tulostaan skeptisesti ja NSN oston myötä osinkoja lienee turha odotella. Vapauttelin rahat parempaan käyttöön.
18.6 Rahasto ostoni jatkuivat   Seligson Pohjois-Amerikalla ja uudella merkinnällä Seligson Pharokseen. Myin samalla pois kovien kustannusten LähiTapiola Infran, joka ei ole enää edes salkkuni alkuperäisessä tarkoituksessa kiinteistösijoituksena.

Näiden lisäksi tein rahastoja selvästi isompia sijoituksia Vanguard FTSE Emerging Markets ETF:ää (VWO) hintaan 39,93$. Tässäkin olin hivenen aikaisessa. Ostoni ovat jatkuneet edelleen Heinäkuussa, mutta niistä myöhemmin. Ensin teen raportin salkkuni tuotoista kesäkuulta ja Q2:lta.

4 kommenttia:

 1. Outotecin splittikorjattu osinko on Kauppalehden mukaan 0,30e (ennen splittiä maksettiin 1,20e) eli noin 3% nykykurssiin. Sen pysyessä ennallaan Outotec ei siis tarjoa kirjoittamaasi 10% osinkoa. Toivottavasti tuo laskuvirhe ei ollut ainut syy ostoosi.

  VastaaPoista
 2. Osinkovirrasta päätellen olet piensijoittaja. Tällä kaupankäyntimäärällä kaupankäyntikustannukset ovat melkoisen suuret; miksi pidät salkun vaihtuvuuden näin suurena ja toisaalta omistukset pieninä (keskiomistus muutamia kymmeniä euroja)? Tässä voi olla harhakin, mikäli osinko-omistukset väärin ilmaistu tai olen jotain muutoin väärin ymmärtänyt.

  VastaaPoista
 3. Minulla on salkussani neljä "kymmeniä euroja" olevaa sijoitusta tällä hetkellä. Kaupankäyntikustannukseni ovat 7% salkkuni tämän vuoden tuotosta. Rahasto ostoistani Seligsonille ja Tapiolalle en maksa kuin 0,01% Seligsonin indeksirahasto merkinnöistä.

  Yleensä ostan osakkeen "ylipainooon" allokaatiossani ja myyn sitten kaupankäyti kulut huomoioiden "normaali painoon" pienellä voitolla jokun ajan päästä. Tällä saan osakekohtaisen hankinta kustannuksen painettua normaalia alemmaksi.

  Olet kommentteinesi oikeilla vesillä, kaupankäynti kustannukseni ovat liian korkeat. Jotta saan ne alhaisemmaksi minun on myytävä paljon "pikku sälää", joka maksaa minulle. Sitä olen tehnyt viimeajat.

  VastaaPoista
 4. Rahasto ostoista: Rahasto ostoni ovat yleensä pieniä alle 100 euroa. Aloitan aina markkinoiden lasketellessa lisäten panosta hyväksi käytäen tunnuslukuja teknistä analyysiä tietyllä systematiikalla.

  VastaaPoista