torstai 12. joulukuuta 2013

Osto Outotec

Kevensin Outoteciä edellisen kerran hintaan 8,06€. Nyt hinta tipahti alle 7 euron ja ostin Outoteciä hintaan 6,98€ 5.12.2013. nykyistä kurssia silmäilemällä liian aikaisin. Pyrin edelleen hyödyntämään osakkeen korkeasta shorttausasteesta johtuvaa volatiliteettia ja laitoin välittömästi myyntitoimeksiannon korkeammalla kurssitasolla.

Capital Markets-webcast-tilaisuudesta sain käsityksen, että Outotec arvioi tilauskertymän olevan Q3:n tasoa eli n.230m€. Tämä on edelleen korkea taso historiallisesti. Outotecin tilauskanta q3:n lopulla oli 1512m€. Tuosta summasta Outotec arvioi toimitetaan Q4:lla n.580m€. Tämä tarkoitta, että tilaus kanta vuoden vaihteessa on edelleen yli 1000 m€.

Outotecin arvostuslukuja löytyy palveluista, Reutersista katsottuna Outotecin oman pääoman tuotto viimeiset viisi vuotta 22% ja P/B-luku 2,66. Jos oletetaan Outotecin pystyvän seuravalla viisivuotiskaudella samaan, voidaan arvioida tuotoksi 8,3%. Samalla luvulla P/E:ksi voidaan arvioida piirun verran alle viimeisen viiden vuoden tuloksen keskiarvolla. Nykyinen P/E on 9,21, joten tuloksen olisi tiputtava yli 20%. Tämä ei ole mikään mahdoton skenaario. Tämä taas ei huomioi mitenkään sitä, että osakekohtainen oma pääoma on noin kaksinkertaistunut noin 1,4€:stä 2,8 € osakkeelle. Viimeisin arvo oma karkea arvio konsensusennusteista. Outotec on niitä yhtiöitä, joita ei pidä ostaa P/E-luvulla.  Osinko on tällä hetkellä arviolta kaksinkertainen viiden vuoden keskiarvoon.

Tummia pilviä Outotecin taivaalle tuovat matalat raaka-aineiden hinnat ja suurien kaivosyhtiöiden investointien vähennyssuunnitelmat. Outotecia voi saada vielä paljon alemmalta tasolta, mutta toisaalta nyt vaaditaan suurta myyntimäärää johtuen edelleen korkeasta hinnasta. Ulkomaalaisomistus on tippunut todella paljon ja Poju on kiihdyttänyt ostojaan. Vuoden vaihteessa tulee aika jolloin rahastot eivät enää halua ”hylkiäosaketta” toisin sanoen eniten laskenutta osaketta pois vuodenvaihde listoilta. Sitten alkavat mielenkiintoiset ajat, mitä yhtiön johto sanoo tulevaisuudesta ja tuleeko mahdollisia tulosvaroituksia.

4 kommenttia:

 1. Todennäköisesti kurssi niiaa vielä runsaasti jo ihan vaan sen takia, että pari vuotta on pitkä aika ennen investointien kasvua. Toisaalta taloudellinen tilanne on hyvä mikä tarkoittaa sitä, että heikommat kilpailijat tipahtavat vielä nopeammin kyydistä ja silloin pidemmällä tähtäimellä näkymät paranevat.

  VastaaPoista
 2. Tämä on täysin mahdollinen skenaario. Outotecin tekniikalla pyrittään veden vähentämiseen, energia tehokkuuteen ja toisaalta sillä vahva osaminen kromissa, joka nikkeliä halvempi raaka-aine. Oma näkemykseni on, että tällaiseen toimintaa investoivat ja toimittajat ovat tulevaisuuden voittajia.

  Omasta puolestani minusta on hankala arvata, mitä investoinneille tapahtuu tulevaisuudessa ja kuinka kurssikäyttäytyy. Itse näen, että Outotecin kurssissa ja ennusteissa on nyt huomattavaa negatiivisuutta.

  Pidän täysin mahdollisena, että Outotec ilmoitta tilauksesta ja kurssi lähtee nousuun. Joulun jälkeen rahastot eivät enää tarvitse minimoida huonosti menestyneen Outotecin osuutta salkussa. Osinko voi nostaa myös yhtiön kurssia, joka saa painetta shorttareille sulkea positioitaan. Yleisaesti ottaen esimerkkinä Warren Grahamnin osinkopuussa kerrotaan juuri tutkimustuloksista, että sijoittajat eivät ole kykeneviä ennustamaan tulevaisuutta.

  VastaaPoista
 3. En itsekään osaa ennustaa tulevaisuutta, mutta olen jo kerran laittanut rahaa yritykseen ja odottelen ihan rauhassa ennen panosten lisäämistä. Tällä hetkellä näkymät ovan niin pahasti hämärän peitossa ettei kiirettä uusille sijoituksille ole. Voi olla, että missaan parhaimmat ostohetket, mutta näissä tapauksissa on parempi odottaa näkymien paranemista ennen panosten lisäämistä, vaikka joutuisikin sitten myöhemmin maksamaan enemmän.

  VastaaPoista
 4. Hyvin samalla tavalla ajatteln itse, positio on kohtuullisen kokoinen ja olen pyrkinyt tekemään pieniä lisäyksiä tasavälein. Jälleen tosiaan sitten myyn osan ostosta, mikäli kurssi kohoaa ja sen jälkeen on taas uusi toimeksianto nykyistä viimeistä ostoa alemmalle tasolle putkeen. Samalla keskimääräinen hankintahinta tipahtaa pikkuhiljaa.

  VastaaPoista