tiistai 12. marraskuuta 2013

Salkun yhdistelmärahastojen tarkastelua

Yhdistelmärahastot ovat olleet rahastoja myyvien yhtiöiden rahastusautomaattien maineessa. Parhaassa tapauksessa niistä pyydetään aluksi huomatavan suuri hallinnointi palkkio ja sitten päälle vielä sisältönä olevien pankin omien rahastojen palkkio. Palkkiot vaihtelevat yhtiöittäin ja joukosta löytyy muutama kohtuullisen hintainen vaihtoehto.

Minulla on ollut yhdistelmärahastoina LähiTapiola maailma 20, LähiTapiola Maailma 80 ja Seligson Pharos. LähiTapiola korotti rahastojensa hintoja kautta linjan ja kovimmat korotukset prosentuaalisesti tulivat yhdistelmärahastoihin ja erityisesti LähiTapiola maailma 20:n hinta nousi. Tämän vuoksi luovuin sijoituksesta aika pian hinnan korotuksen jälkeen.

Oma ideologiani lähti siitä, että valjastan ammattilaiset metsästämään itselleni tuottavia sijoituksia ja saan analyysitalon näkemyksen hyödynnettyä sijoituksissani. Lisäksi näkemyksen ottaminen vaatii kaupankäyntiä, jonka kustannukset rahastoyhtiön suuremmalla salkulla jäävät pienemmäksi. Nyt katsoin erityisesti LähiTapiola maailma 20:n osalta vaikeaksi savuttaa tuottoja markkinoilla indeksi paremmin, koska korkotaso on alhainen ja kustannukset nousivat itse rahastoissa.


Tapiola maailma 80 TER (Total Expence Ratio) on ollut alle 1%:tin (2011 0,98%), mutta nyt juoksevat kulut ovat hinnan nostojen jälkeen 1,07%. Rahaston on mielestäni edelleen kohtuullisen kilpailukykyinen kustannuksiltaan.  Osa sijoituksista on sellaisia joita löytyy itseltäni ja olen myös itse harkinnut. Vaikka salkussa on paljon ETF:iä, sitä ei voi mielestäni missään tapauksessa luonnehtia peruspaketiksi.  Salkulla on otettu selvästi näkemystä ja se elää näkemyksen mukaan. Olen myös pystynyt hyvin ymmärtämään LähiTapiolan näkemyksen. En ole kaikissa tapauksissa samaa mieltä, mutta siitä huolimatta näkemys on ollut helppo hyväksyä osaksi sijoitussalkkua. Kohonneiden kustannusten vuoksi olen keventänyt tämän sijoituksen osuutta varsin vaatimattomaksi salkusta. Viimeaikoina rahasto ei ole pärjännyt indeksilleenkään. Rahasto voi olla myyntilistalla rahapulan mahdollisesti iskiessä.

Seligson Pharos on toinen yhdistelmärahastoni. Minua miellytti erityisesti Petri Rutasen toiminta finanssikriisissä. Hän toteuttaa Seligsonin ideologiaa ja luotsaa salkkuaan hätiköimättä pienin muutoksin. Katsellessani salkkua tällä hetkellä sen sisältö muistuttaa ihmeen paljon omaa allokaatiotani, vaikka osake paino on merkittävästi alhaisempi. Rahaston kustannukset ovat noin 1 % vuositasolla. Olen lisäillyt pikkusijoituksia tähän rahastoon pikkuhiljaa. Sillä veroetu puolellaan verrattuna itse tehtyihin sijoituksiin.

Olen ollut yhdistelmärahastoihini tyytyväinen ja välillä on mietityttänyt kannattaako suoraa osakesijoittamista harrastaa ollenkaan. Rahastojeni salkunhoitajien toiminta on antanut minulle arvokasta oppia. Ei saa juosta yksittäisten ideoiden perässä ja keskittyminen allokaatioon ja pitkään aika jänteeseen on oleellisempaa. Tarkastellessa tuottoja yhdistelmärahastoilleni tällä hetkellä voi todeta seuraavaa:

LähiTapiola Maailma 80 1 v. 17,1% 3 v. 7,6%
Seligson Pharos 1 v. 10,00%  3v. 6,1%

Tuotot ovat kilpailukykyisiä verrattuna salkkuuni. Aina voi miettiä onko kysymys onnenkantamoisesta vai osaamisesta. Mielestäni rahastossa on aina myös kyse sen osakkaiden osaamisesta. Jos rahastolla on liikaa huonoja asiakkaita, jotka lunastavat paniikin tultua, on salkunhoitajankaan hankala tehdä hyvää pitkäjännitteistä työtä. Itse minun on helppo pysyä omistajana, kun näkemys on perusteltua. Tulen todennäköisesti jatkossa lisäämään edelleen Seligson Pharosta ja LähiTapiola maailman osuus tulee pienenemään salkussani. Valintani olen tehnyt lähinnä kustannussyistä. Yhdistelmärahasto toimii minulla hyvänä sparraajana vieressä ja samalla tulee huomioitua veroedun vaikutus rahastolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti