torstai 16. elokuuta 2012

Kirja-arvostelu: Vesa Puttonen - Tero Kivisaari Mitä Missä Miljoona

Puttonen on kirjoittanut useamman kirjan rikastumisesta ja osakesijoittamisesta. Tätä taustaa vasten odotukset eivät olleet hirveän korkealla, että mitään uutta kirjasta paljastuisi. alkusanoissa Puttonen vielä mainitsi kirjan julkaisun viipyneen, niin mietiskelin ennen kirjan aloitusta, että onkohan tämä vain vanhan toistoa.

Kirja oli erittäin positiivinen yllätys. Alkuun esitettiin miten voi säästää ja miten se vaikuttaa säästöjen kehitykseen sijoitettuna eri lailla ja rautalangasta väännettynä esimerkin omaisesti sijoitusvirheitä. Mielestäni tässä kirjassa oli Puttosen muuhun tuotantoon verrattuna käyty huomaattavasti paremmin sijoitusten pitkän aika välin tuottoja kaavion, paitsi Siegelin materiaalia myös materiaalia Euroopasta. Ehdoton helmi oli kuvaaja Buffetin lausunnosta: Omistaisin mielummin yrityksen, joka tekee 10 miljoonalle 15 prosenttia vuodessa kuin yrityksen, joka tekee sadalle miljoonalle 5 prosenttia. Kuvaaja ja tekstin pätkä yhdistettynä Buffettin kommenttiin ”My favorite investment period is forever” on todella puhutteleva.

Toisessa luvussa esiteltiin kohtuullisen perusteellisesti sijoittamalla rikastuneita Warren Buffettia ja Jouko Bradea. Kappale oli otsikoitu Miten he tekivät sen, mutta minulle kunnolla selvinnyt. Siitä huolimatta luvussa oli varsin perusteellisesti esitelty heidän sijoitusfilosofiaansa.


Kolmannessa kappaleessa oli esitetty miten rahoitusmarkkinat toimivat. Oli varsin mielenkiintoista näin jälkikäteen lukea IT-teknologian arvon määrityksestä ennen teknologia kuplaa Puttosen ajatuksia. Skeptisyys paistoi hänen ajatuksistaan, mutta esimerkkinä Nokiaa hän piti hyvänä sijoituksena P/E:llä 20. En alkanut tarkemmin laskemaan, mutta kyllä varmaan vielä 15 vuoden päästä olisi samaa mieltä. Osingot on kasvaneet ja tainnut ehtiä splittejä matkaan. Samassa kappaleessa käytiin läpi pienien yhtiöiden anamaliaa paremmin tuottavana ja esitettiin tutkimustulos, että englannnissa 1990-luvulla ei ollut näin käynyt. Uusi tieto oli tappanut anomalian – ainakin hetkeksi(oma huomautus)

Kirjan ehdoton helmi oli mielestäni kappale neljä, jossa oli kerätty varsin kattavasti sijoittajien käyttäytymisestä.  Aloitus oli professoreiden Brad Barber ja Terrence Odean tutkimuksesta Amerikkalaisten yksityisten sijoittajien käyttäytymisestä. Siitä muutamia poimintoja.
-          Yksityiset omistavat sijoituksista noin 50%, joten heidän käyttäytyminen vaikuttaa enemmän kuin eläkerahastot tai muut instituutiot.
-          Yksityiset sijoittajat voittivat indeksin noin prosentilla ennen kuluja, sijoituksista löytyi enemmän pieniä osakkeita ja hävisivät indeksille kulujen jälkeen
-          Keskimäärin sijoittajat kävi kauppaa 75% salkusta
-          Osa sijoittajista käy erittäni runsaasti kauppaa, he ovat menestyneet sijoitusuran alkuvaiheessa ja käyttävät halpaa välittäjää

Näyttää, että tutkimuksen mukaan suuriosa sijoittajista pilaa menestyksensä liiallisella itseluottamuksella. Alun varovaisuuden jälkeen aletaan käymään runsaasti kauppaa ja tehdään kauppoja, joita tutkimuksessa ei ainakaan ymmärretty. Sijoittajalle tulee liiallinen itseluottamus omiin taitoihin.  Kirjoitus pisti ainakin minut miettimään omaa sijoitustoimintaani ja huomasin siitä juuri noita piirteitä. Tiedän itselläni taipumuksen käydä kauppaa liikaa ja siksi olen valinnut itselleni rahastoja joilla voi käydä kauppaa pikkurahalla ilman suuria kustannuksia. Kirjassa oli tutkimuksia suomalaisten käyttäytymisestä ja iän ja sukupuolen vaikutuksesta sijoituskäyttämiseen.

Viimeinen kappale oli miten taloussivuja luetaan. Kappale mene aikalailla nopealla selailulla läpi. Mielenkiintoista oli lukea rahastoista otettua palasta. Tuli ajatus, että ei taida kovin moni noista rahastoista olla hengissä. Ainakin on nimet vaihtuneet monella, lieneekö sijoituspolitiikka siinä sivussa. Konkreettisesti lätkäisi silmille survivor bias, ensimmäistä kertaa. Kun rahasto silloin tällöin vaihtaa nimeä ja sulautuu, tuntuu, että niitä ei ole paljon.  Tässä kirjassa oli listaus A-E niin aika vähän noista jäljellä.

Kirja on mielestäni varsin antoisaa luettavaa 15 vuotta julkaisemisen jälkeen.  Antaa kummasti kuvaa 15 vuoden sijoittamiseen.

Kirjakauppa netissä Adlibris.com *

*Merkityt ovat affliate-linkkejä ja kirjoittaja voi saada niistä kommisioita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti