torstai 30. elokuuta 2012

Ostoja, Coke is it


Kurssit on rallanneet viime viikot PIGS maiden korkojen laskiessa. Minä en ole huomannut vielä mitään konkreettista ratkaisua, päin vastoin Espanjasta on tullut varsin negatiivista dataa. Pääasiallinen ongelma on toki luottamuksen menettäminen noiden maiden kykyyn maksaa lainansa takaisin ja voi olla, että Draghin "What ever it takes" voi palauttaa luottamusta tai sopivissa piireissä on saatu sellainen konsensus aikaan, että luottomarkkinat taas toimii.

Velkataakka on edelleen korkea ja siinä mielessä ongelmat jatkuvat. PIGS maat eivät pärjää ilman uutta lainaa ja jokaisen lainaerän kohdalla edelleen jännitetään. PIGS maiden lainojen hoitamisen todennäköisenä tienä pidetään inflaatiota ja rahan painamista. Minusta edellä mainitut seikat eivät tue kovin paljon toiveita Euron vahvistumisesta valuuttana Lyhyellä aika jänteellä näyttäisi euro olevan jopa hivenen yliostettu. Tässä mielessä miinusta on tällä hetkellä viisasta katsella sijoituksia Euroalueen ulkopuolelta, vaikka en perusta varsinaisesti sijoituksia valuuttaspekulaatioihin.

Dollarin tilanne ei ole sen ruusuisempi, USA:n velkataakka on myös korkea. Samalla on syytä muistaa, että dolari on tietyllä tapaa maailman valuutta. USA:laiset taitavat omistaa tällä hetkellä vain noin 30% dollareista muistan jostakin saaneeni tiedon.

Tein nyt oston, The Coca Cola Company hintaan 37,69. Yhtiö ei ole tällä hetkellä mikään hirmuisen halpa, mutta saan yhtiötä euroillani todella huomattavasti enemmän kuin kuukausi sitten. 30.7 Coca Colan kurssi oli 40,56$ ja dollari kurssi 1,226 eli osakkeen hinta 33,08 euroa. Nyt hinta oli 37,69$ ja €/$ kurssi1,254 eli hinta osakkeelle 30,05 euroa osake. Coca Cola on minulle ikihold osake, jonka toivon kasvattavan osinkoa vähintään inflaation tahtiin, yleensä se on tehnyt sen hiukan inflaatiota nopeammin. Nyt minulle ei oikein selvinnyt, miksi Coca Cola on tippunut minulle valuutassa 10%. Minusta Coca Cola on turvallisempi paikka parkata rahat tällä hetkellä kuin Euroissa tilillä, koska todennäköinen ratkaisu kriisin ratkaisemiseksi on inflaatio. En spekuloi silti valuutta arvostuksella, Coca Cola maailman laajuinen yhtiö ja sen liikevaihto tulee ympäri maailman. Makrotalouden kehityksellä on vähäinen vaikutus sen tulokseen.

Coca Colan analysoinnin jätän tällä kertaa tosille. Tuore analyysi yhtiöstä kattavinen tunnuslukuineen: Should You Buy Coca Cola Now.

Toinen ostoni on Seligson Kehittyvät Markkinat A rahasto 16.8. Rahaston 50 päivän liukuva keskiarvo leikkasi 200 päivän liukuvan keskiarvon alhaalta ylös. Rahasto sijoittaa kehittyville markkinoille Faman ja Frenchin free factor modelin mukaisesti. Tämän hetkinen allokaationi on liikaa euroalueella ja Aasian paino on liian alhainen. Tämä sijoitus korjaa molempia asioita.    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti