torstai 2. elokuuta 2012

Miksi Buffett osti IBM:ää 2011?


Maailmasta löytyy varmaan miljoonia pikku-Buffetteja, jotka pyrkivät hänen opeillaan tulemaan miljonääreiksi. Montako heistä on sen tehnyt? En tiedä vastausta, mutta heitä on paljon, nimittäin pitkäaikaiset Berkshire Hathawayn osakkeenomistajat. Muista en ole niin varma.

Minusta yleinen virhe on ensin päätellä, että Buffett on arvosijoittaja ja sen jälkeen alkaa etsiä arvo-osakkeita P/B-luvun perusteella. Katsomalla Buffettin salkun suurimpia sijoituksia niin niiden P/B-luku ei ole mikään matala. Eikä ole todennäköisesti ollut edes osto hetkellä. Matalan P/B-luvun tuotto on Eugene Faman kehittämä jaottelu.

Buffett itse pitää arvo-osake/kasvuosake jaottelua keinotekoisena. Hänestä kaikki "oikea" sijoittaminen on arvosijoittamista. Buffett ostaa yleensä silloin, kun P/B-luku on historiaan verrattuna alhaalla. Tämä voi tarkoittaa esimerkkinä P/B-lukua 4, kun osakkeen P/B on pitkään liikkunut tasolla 6. Buffett on hiljattain hankkinut IBM:ää ison setin ja IBM:n P/B on tällä hetkellä 11.


Tässä vaiheessa ei auta kuin palata Buffetin sijoitusperiaatteisiin. Miksi hän osti IBM:ää? Se ei vaikuta mitenkään halvalta. Miksi hän ei ostanut esimerkkinä Hewlett Packardia? Mietteitä sijoittamisesta tekemä varsin ansiokas analyysi

Vastaukset löytyy varmasti kohdista pitkäaikainen ja kannattava kehitys ja mahdollisesti yrityksen johto. Random Walker antoikin tähän jo hyvän vastauksen kirjoituksessaan keskikertainen yhtiö loistavalla hinnalla vai loistava yhtiö keskinkertaisella hinnalla. Itse arvelen Buffetin pitävän IBM:ää loistavana yhtiönä. Mikä tekee siitä loistavan? Yhtiöllä on loistava ROE, jota on jatkunut jo joitakin vuosia. Liikevoittomarginaali on jakkunut tasaisena ja osakkeiden määrä supistuu tasaista vauhtia.
Lainaan tässä kuvaa Random Walkerilta:


Nyt IBM tapauksessa korkean pääoman tuoton ja osakkeiden vähenemisenvuoksi arvon kasvaminen on nopeaa ja kulmakerroin ylös on jyrkkä. Buffet on varma, että 5 vuoden päästä oikea arvo on jossain vasemman puoleisessa ylälaidassa ja arvostus seuraa aikanaan mukana, vaikka sillä ei ole Buffetille enää osakkeen ostamisen jälkeen merkitystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti