keskiviikko 1. elokuuta 2012

Warren Buffettin sijoitushistoriaa

Buffet oli Benjamin Grahamin oppilas Columbia Bisnes Schoolissa  1950-luvulla puoli ja sai aikanaan korkeimman arvosanan tältä. Hän toimi myös jonkun aikaa Grahamin yhtiön palkkalistoilla. 1956 Buffet perusti ensimmäisen sijoitusyhtiönsä 1956. Pian perään hän perusti pari muuta ja yhdisti ne Buffett Partnership Limetediksi. Yhtiön onnistuneimpia sijoituksia oli American Expressin osakkeiden hankinta. Buffet huomautti , että osakkeiden arvo oli alhaisempi kuin luottokortin tuottama kassavirta. Sijoitusyhtiö Buffet Partnership Limited lopetettiin 1969, koska Buffet ei löytänyt järkeviä sijoituskohteita. Hän palautti kaikki 104 miljoonaa dollaria asiakkailleen, joko käteisenä tai Bershire Hathawayn osakkeina.

1962 Buffett alkoi ostaa tekstiiliyhtiötä  nimeltä Bershire Hathaway. Yhtiö oli Grahamin oppien mukainen halpa osake-  Yksi johtajista Charlie Munger piti osakkeiden ostoa virheenä ja tekstiilialaa auringon laskun alana. Hänestä tuli myöhemmin Buffettin lähin työtoveri. Heidän komennossaan Berhire Hathaway alkoi sijoittaa yhtiön kassavirtaa muihin paremmin kannattaviin aloihin. Yhtiöstä tuli nopealla aikataululla sijoitusyhtiö. Yhtiö osti osakkeita ja kokonaisia yhtiöitä. Vuosina 1965-2006 oma pääoma kasvoi keskimäärin 21,4%.  

1970 alussa öljy kriisin aikaan Buffet kiinnostui Washington Post lehdestä, josta tuli hänen merkittäviä omistuksiaan. Hänen kokonaan ostamia yrityksiä mm. autovakuutaja Geico ja sanomalehti Buffalo News, suklaan tekijää Sees Candys, Nebraska Furniture Mart. 

Buffetin parhaana sijoituksena voidaan pitää Coca Colan ostoa 1987 pörssiromahduksen jälkeen. Muita Buffetin suuria sijoituksia on mm. Procter & Gamble Company, Wellls Fargo, Johnson&Johnson ja Walt Disney. Yhtenä sijoituksena mainittakoon 230 miljoonan sijoitus sähköautoja valmistavaan Bydiin. Vuodessa sijoituksen arvo nousi 500% noin miljardilla dollarilla. Viimeisimmän rahoitusmarkkina kriisin aikana Buffett on ”ampunut norsupyssyllä” ostamalla Burlinton Northern Santa Fe rautatieyhtiön. Buffett on tullut tunnetuksi välttäessään teknologia osakkeita ja teknologia kuplan. Silti vuonna 2011 IBM nousi hänen 4 suurimmaksi osakesijoitukseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti