keskiviikko 1. elokuuta 2012

Warren Buffett

Warren Edward Buffett on maailman menestyneimmäksi luonnehdittu sijoittaja. Hänen lempinimensä on Omahan oraakkeli. Häntä sanotaan teräväpäiseksi, hyvä muistiseksi ja huumorintajuiseksi. Hän on toimillaan kyseenlaistanut markkinoiden tehokkuus teoriat. Olet varmaan kuullut väittämän, että osakepoiminta ei kannata, koska kaikki tieto on kursseissa ja kukaan ei pysty lyömään indeksiä vuodesta toiseen. Warren Buffett on tästä elävä esimerkki. Luinkin jostakin lausahduksen, muistaakseni Marko Erolan kirjasta, kun katsot aamulla peiliin ja jos peilistä ei näy Warren Buffetin naama, älä harrasta osakepoimintaa.


Ensimmäiset kolme osaketta Buffet osti yhteishintaan 114,75 dollaria 11-vuotiaana keväällä 1942 yhdessä siskonsa Doriksen kanssa. Yhtiö oli nimeltään Cities Service. Osakekurssi laski 38 dollarista 27 dollariin. Doris muistutti kurssilaskusta päivittäin Warrenia. Kun kurssi nousi vihdoin ostohinnan yläpuolelle, Warren päätti myydä osakkeet.

Myöhemmin yhtiön kurssi nousi korkeuksiin ja Warrenia harmitti. Hän oppi ensimmäisestä osakesijoituksestaan kolme tärkeää asiaa (The Snowball, s. 65):
älä kiinnitä liikaa huomiota ostohintaan,
älä juokse päättömästi pienen voiton perässä,
älä hoida muiden rahoja, ellet ole varma menestyksestä.
Vastaavia sijoitus sääntöjä Buffetin suusta löytyy varmaan satoja. Tässä muutamia legendaarisimpia:
1. Älä koskaan häviä rahaa
2. Muista aina sääntö 1.
3. Ole pelokas, kun muut on ahneita ja ole ahne, kun muut on pelokkaita
4. Älä ryntäile lauman perässä pörssissä
5. Tunne bisnes johon sijoitat
6. Sijoita sellaiseen, minkä ymmärrät

Buffett oli vuonna 2009 maailman 3 rikkain henkilö. (Lähde: Wikipedia) Pääosa hänen omaisuudestaan on Berkshire Hathaway nimisessä Holding yhtiössä. 25 vuotta tuottanut poikkeuksellisen korkean 25 prosentin tuoton sijoitetulle pääomalle (Lähde: Wikipedia). Yhtiön sivuilta löytyy Warren Buffettin kirjeet osakkeen omistajille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti